Grillatut hummerin pyrstöt valkoviini-voikastikkeen kera

Grillatut hummerin pyrstöt valkoviini-voikastikkeen kera

Pääruoka

  • 4

    Ruokailijoita

  • Kallis

    Hinta

  • Keskitaso

    Vaikeus

  • Valmistusaika

  • Kypsennysaika

Ainekset

  • 3–4 kuivattua punaista chiliä
  • 1 peukalon kokoinen pala inkivääriä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 4 isoa salottisipulia
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • ½ tl kurkumaa
  • Merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
  • 1 peukalon kokoinen pala galangalia (jos galangalia ei ole saatavilla, voit korvata sen ylimääräisellä palalla inkivääriä)
  • 3 vartta sitruunaruohoa
  • Maapähkinäöljyä
  • 900 g palapaistia tai naudan potkaa
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 4 kaffirlimetin lehteä
  • 2 rkl kookoshiutaleita
  • 400 g tölkki vähärasvaista kookosmaitoa
  • 1 tuore punainen chili
  • null
  • Ohutleipiin
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 175 g self raising -jauhoja sekä vähän jauhoja jauhottamiseen
  • ½ tl leivinjauhetta
  • Merisuolaa
  • 175 g rasvatonta maustamatonta jogurttia

Valmistus

Laita kuivatut chilit pieneen kulhoon ja peitä kiehuvalla vedellä siten, että ne juuri ja juuri peittyvät. Anna liota 5 minuutin ajan. Kuori sillä aikaa inkivääri, valkosipuli ja salottisipulit ja pilko ne suurpiirteisesti. Laita ne monitoimikoneeseen ja lisää joukkoon korianterin siemenet, kurkuma, kuivatut chilit ja hieman vettä. Mausta hyppysellisellä merisuolaa ja mustapippuria ja käsittele tasaiseksi tahnaksi.

Kuori galangal ja viipaloi se tulitikun kokoisiksi paloiksi. Leikkaa sitruunaruohon päät, poista uloimmat lehdet ja silppua kevyesti. Laita keskikokoinen tarttumaton haudutuskattila liedelle keskilämmölle ja kaada siihen loraus öljyä. Viipaloi naudanliha 3 cm palasiksi ja ruskista joka puolelta. Nosta sitten lihapalat lautaselle. (Tämä täytyy mahdollisesti tehdä erissä.) Vähennä lämpöä hieman ja lisää tahna. Paista noin 10 minuutin ajan tai kunnes tahna on kuivunut ja tuoksuu hyvältä – varo, ettei se pala. Lisää sitruunaruoho ja galangal kattilaan ja paista vielä minuutin ajan. Lisää joukkoon 300 ml vettä, sokeri, kaffirlimetin lehdet, ruskistettu liha ja lihasta valunut liemi. Keitä kiehuvaksi hitaasti, ja kun seos alkaa kuplia, vähennä lämpöä ja laita kansi päälle raolleen. Hauduta noin 4 tuntia tai kunnes liha on mureaa ja lientä on enää vähän jäljellä. Sekoita välillä.

Kun kypsennysaikaa on jäljellä noin puoli tuntia, valmista ohutleivät. Lämmitä uuni 150 asteeseen (kaasu-uunin teho 2). Paahda juustokuminan siemenet keskilämmöllä keskikokoisella tarttumattomalla paistinpannulla ja laita ne sitten kulhoon. Lisää loput ohutleivän ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi käsin. Vaivaa jauhotetulla alustalla parin minuutin ajan ja jaa sitten kuudeksi samankokoiseksi pyörykäksi. Kauli pyörykät halkaisijaltaan noin 12 cm kokoisiksi ja 2–3 cm paksuisiksi ympyröiksi. Tee muutama viilto ohutleipiin keskelle. Laita paistinpannu liedelle keskilämmölle, ja kun se on kuumentunut, lisää loraus öljyä. Paista ohutleipiä kevyesti noin 3 minuutin ajan molemmilta puolilta tai kunnes ne ovat kullankeltaisia ja hieman hiiltyneitä. Pidä leivät uunissa tarjoiluun asti, jotta ne pysyvät lämpiminä.

Pyyhi paistinpannu ja laita se takaisin liedelle. Paahda kookoshiutaleet hieman kullankeltaisiksi ja kaada ne pieneen kulhoon. Kun liha on mureaa, poista kansi ja lisää lämpöä. Sekoita joukkoon paahdetut kookoshiutaleet ja kookosmaito. Keitä sitten jäljellä oleva neste kokoon, jotta lihasta tulee tummaa ja tahmeaa. Älä anna lihan tarttua pannuun, mutta anna sen paistua tummaksi ja tahmaiseksi. Tarjoile mausteisten ohutleipien ja kuohkean riisin kera. Pilko lopuksi chili ohuiksi viipaleiksi ja ripottele se päälle.